Ce se întâmplă dacă momentul CÂND mănânci devine la fel de important ca CE mănânci?

Ce se întâmplă dacă momentul CÂND mănânci devine la fel de important ca CE mănânci?

Aceasta este ideea din spatele postului intermitent (intermittent fasting-IF), o strategie alimentară care reglează timpul dintre mese pentru a-ți optimiza corpul. Indiferent dacă vrei să slăbești sau doar să fii mai atentă la obiceiurile alimentare, acest post este recomandat de mulți profesioniști din domeniul sănătății care spun că îți poate stimula metabolismul și te poate ajuta să pierzi în greutate mai ușor și mai sănătos.

Ce este postul intermitent?

În esență, IF este ideea că optimizarea orelor la care iei masa pe parcursul zilei poate aduce beneficii corpului. Controlând timpul pe care îl petrece corpul tău în stări precum „hrănit” și „postire”, îți  poate împinge metabolismul la potențial maxim și poți arde calorii mai eficient decât înainte.

Când mănânci, corpul tău intră într-o stare de digestie-absorbție timp de trei până la patru ore, unde nu arde multe calorii. Ulterior, intră într-o stare de post timp de opt până la douăsprezece ore, când dispune de un conținut scăzut de glucoză și arde grăsimea stocată. Întrucât mâncăm de obicei mese mai apropiate decât atât, corpurile noastre nu petrec mult timp în această stare de post. Pentru a remedia acest lucru, postul intermitent îți permite să îți optimizezi timpul la masă, astfel încât să petreci mai mult timp în această stare primară de ardere a caloriilor.

Dacă ții deja o dietă, dar vrei să o integrezi și pe aceasta la rutina ta zilnică, pe wellnessist.ro, găsești experți care te pot ajuta în această situație și nu numai.

Avantajele postului intermitent

Ideea poate părea nouă pentru tine, dar postul a fost o strategie populară de alimentație de-a lungul istoriei, mai ales ca practică religioasă. Iată câteva beneficii:

  • metabolism crescut
  • menținerea masei musculare scheletice
  • scăderea inflamației
  • scăderea nivelului de insulină asociată cu o creștere a hormonului de creștere uman – ambele facilitează arderea grăsimilor
  • sensibilitate scăzută la insulină și un risc mai mic de diabet de tip 2
  • reducerea numărului zilnic de calorii (atâta timp cât nu te supraalimentezi în timpul perioadelor de consum.

Metode de post intermitent

Mai jos îți prezint trei tehnici comune de post intermitent.

1.Metoda  16/8

Fiind una dintre cele mai populare (și relativ simple) metode de post, metoda 16/8 îți permite să mănânci opt ore pe zi și apoi postești în următoarele șaisprezece. Îți poți alege orele așa cum dorești pentru a te simți confortabil cât timp nu consumi nimic. Majoritatea oamenilor consideră că o perioadă de mâncare între orele 12 și 20 funcționează cel mai bine, astfel încât să poată acoperi mare parte din orele de post noaptea în timp ce dorm și dimineața devreme. Acest plan funcționează cel mai bine dacă este urmat în fiecare zi, dar poți regla frecvența, dacă este necesar.

2.Post alternativ intermitent de zi

Dacă vrei  în mod special să postești pentru a pierde în greutate, postul Up Day Down Day ar putea fi soluția. În esență, alternezi în fiecare zi între dieta ta obișnuită și o cincime din caloriile obișnuite (de exemplu: 2.000 într-o zi și doar 400 a doua zi). Poți urma această strategie până când îți atingi obiectivul în ceea ce privește pierderea în greutate sau poți face din această metodă un stil de viață.

3.Dieta 5: 2

Dacă vrei o formă de post cu un angajament redus, dieta 5: 2 s-ar putea să funcționeze. Mănânci normal cinci zile pe săptămână și apoi reduci aportul  la aproximativ 500 de calorii în două zile non-consecutive.

Mesaj de luat acasă!

Indiferent de ce metodă alegi pentru a pierde în greutate, nu uita să îmbini alimentația cu sportul. Deși aportul fiecărei activități nu este egal, una fără cealaltă o să funcționeze mult mai greu.