Râul Amazon, adesea considerat a fi cel mai lung fluviu din lume, traversează mai multe state. Știm cu toții, cel mai probabil de PeruColumbia ori Brazilia. Azi vorbim însă de alte trei țări traversate de marele fluviu, posibil cel mai lung fluviu din lume. Ecuador, Venezuela și Bolivia.
Izvorul râului Amazon, adesea numit cel mai lung fluviu din lume, are originea în zonele înalte ale Ecuadorului, lângă granită cu Peru. În timp ce Ecuadorul are o porțiune mai mică din bazinul Amazonului în comparație cu vecinii săi, aceasta găzduiește păduri tropicale dense și o varietate de animale sălbatice. Regiunea de este a Ecuadorului, în special provincia Sucumbíos, conține o secțiune din pădurea tropicală amazoniană. Orașul Lago Agrio servește drept poartă de intrare pentru turism și cercetători care explorează această parte a Amazonului.
Vârful cel mai sudic al Venezuelei are granită cu Brazilia și face parte din bazinul Amazonului.

Găzduiește Pădurea Amazonului și are o rețea complicată de râuri și afluenți care în cele din urmă se alimentează în râul Amazon. Ciudad Guayana, situată în apropierea confluenței râurilor Caroní și Orinoco, este un important centru urban în apropierea marginilor Amazonului venezuelean, cel mai lung fluviu din lume.


Regiunea de nord a Boliviei cuprinde o mică secțiune a bazinului Amazonului, cel mai lung fluviu din lume. Râul Madre de Dios, un afluent major al Amazonului, curge prin pădurea tropicală amazoniană din Bolivia. Orașul Trinidad, situat de-a lungul râului Mamoré, servește drept poartă de intrare în regiunea amazoniană a Bolivia, contribuind la activitățile economice ale țărilor legate de agricultură, silvicultură și ecoturism.
În timp ce aceste țări au secțiuni mai mici ale râului Amazon, cel mai lung fluviu din lume, și pădurii tropicale în comparație cu Brazilia, Peru și Columbia, teritoriile lor din bazinul Amazonului joacă încă un rol vital în ecologia generală, biodiversitatea și moștenirea culturală a regiunilor Amazon.