Primele rezultate ale Moldova Business Week 2017: Investiții de 1,5 mln. Euro și zeci de contracte de export

Primele rezultate ale Moldova Business Week 2017: Investiții de 1,5 mln. Euro și zeci de contracte de export

9 October 2017

Primele rezultate ale celei de a patra ediții a Moldova Business Week 2017, care s-a desfășurat în perioada 3-6 octombrie 2017, la Chișinău, au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu și directorul general al MIEPO, Vitalie Zaharia.

Potrivit viceministrului, Vitalie Iurcu Moldova Business Week 2017 a fost un eveniment de o rezonanță fără precedent.
”Pentru o săptămână am reușit să transformăm Chișinăul într-o capitală a antreprnoriatului, în care am comunicat investitorilor viziunea Guvernului privind direcțiile de dezvoltare a țării și a sectoarelor în care sunt invitați să facă investiți, condițiile pe care le oferim, dar și exemplele de reușită ale investitorilor din Republica Moldova. De asemenea, am arătat că țara noastră are o economie deschisă, în continuă creștere, cu acces liber pe piețele internaționale atât din Est, cât și din Vest. Am anunațat că de la anul viitor statul va subvenționa deschiderea noilor locuri de muncă cu câte 40 000 de lei pentru fiecare loc de muncă creat”, a declarat Vitalie Iurcu.

Vitalie Iurcu s-a referit și la potențialul antreprenorial la nivelul regiunilor Republicii Moldova, care a fost identificat și cartografiat de experții străini, la privatizarea activelor de stat, precum și la premierea celor 25 cei mai buni antreprenori din sectorul IMM în cadrul a două concursuri naționale, la evenimentul dedicat ”Zilei inginerului” în contextul industrializării țării.

”Am încheiat actuala ediție a Moldova Business Week în prezența primilor miniștri ai Republicii Moldova și Ucrainei, astfel punând pe agenda cooperării economice și comerciale cu țara vecină dezvoltarea în comun a procesului de producție și exportul ulterior al produselor pe piața Uniunii Europene, interconctarea energetică, proiectele de infrastructură și transport, managementul traficului la frontieră ș.a”, a afirmat viceministrul.

Vorbind despre rezultatele săptămânii de afaceri, directorul general al MIEPO, Vitalie Zaharia, a anunțat că două companii italiene vor veni cu investiții în Moldova, una de 1 milion de Euro și alta de circa 500 000 Euro. Prima companie se va specializa pe creșterea grâului, porumbului și altor produse bio, care vor fi exportate pe piața UE. Cea de a doua investiție va fi efectuată de un grup mare de producere din Torino, care va deschide o fabrică de prelucrare fierului și oțelului în Moldova.

”Numai în prima zi de deschidere, la Moldova Business Week am avut circa 1000 de oaspeți, reprezentanți ai mediului de afaceri, investitori locali și străini, autorități, finanțatori, importatori și exportatori din toate sectoarele economiei. La următoarele evenimentele din cadrul săptămânii de afaceri am constatat prezența a cel puțin 300 de participanți. Din numărul total de participanți 40% au fost companii străine. Acest fapt arată un interes major din partea companiilor pentru investiții și exporturi, dar și o încredere în ceea ce fac autoritățile pentru ei”, a spus directorul general al MIEPO.

Pe parcursul Moldova Business Week 2017 au avut loc un număr mare de întâlniri B2B și vizite la producătorii din sectorul agroalimentar, textile, la zonele economice libere și parcurile industrial, în rezultatul cărora au fost semnate acorduri de intenție și precontracte de import.

Printre oaspeții evenimentului au fost companii din România, Italia, Franța, SUA, Germania, Olanda, Grecia, Polonia, Danemarca, Austria, Cehia, Marea Britanie, Federația Rusă, Turcia, Azerbaijan, Ucraina ș.a.

Menționăm că, Moldova Business Week 2017 este organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu KAUFLAND, Moldova Agroindbank, precum și al Orange, ODIMM, EBA, GIZ, CEP II, AmCham, Ambasada Italiei la Chișinău ș.a.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.

Adresa: 65 Alexei Mateevici str., Chişinău,
Republica Moldova, MD-2009

Tel:+373 22 27 36 54
Fax: +373 22 22 43 10