Valorificarea inteligentă a potențialului economic regional al Republicii Molodva în centrul atenției la Moldova Business Week 2017

Valorificarea inteligentă a potențialului economic regional al Republicii Molodva în centrul atenției la Moldova Business Week 2017

6 October 2017

Cea de a zecea ediție a Conferinței Internaționale a IMM-rilor s-a desfășurat, astăzi, în cadrul Moldova Business Week 2017 cu genericul ”Specializarea inteligentă – motorul creșterii economice a regiunilor din Republica Moldova”. La eveniment a participat ministrul Economiei și Infrastructurii Octavian Calmîc, Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ODIMM, CCI, reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regionale, asociații de business, antreprenori.

În deschiderea conferinței, directoarea ODIMM, Iulia Iabanji a spus că evenimentul are drept scop creșterea și valorificarea potențialului antreprenorial din regiunile țării prin promovarea instrumentelor de suport puse la dispoziția companiilor mici și mijlocii.

Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii a declarat că IMM-urile sunt miezul economiei naționale, deoarece în structura mediului de afaceri autohton, acestora le revin peste 90%, asigură 60% din numărul total de locuri de muncă și au o pondere în PIB de peste 1/3. Ministrul a încurajat antreprenorii să-și realizeze ideile de afaceri, să utilizeze programele de suport externe, aflate în gestiunea ODIMM, așa încât să-și transforme micile afaceri în proiecte de business complexe.

”IMM-urile sunt entitățile care crează locuri de muncă și duc o responsabilitate economică și socială enormă, în special în mediul rural. Statul vine cu politici în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, dar până la urmă totul depinde de antreprenori, pentru că ei își asumă riscurile, iar noi, împreună cu partnererii de dezvoltare, îi ajutăm în acest parcurs dificil”, a spus Octavian Calmîc.

Printre subiectele Conferinței a fost dezvoltarea economică și competitivă a Republicii Moldova, rezultatele studiilor experților străini privind cartografierea și identificarea potențialului regional, prezentarea experienței României și Italiei de divizare a regiunilor de dezvoltare. De asemenea, au fost prezentate instrumentele de suport pentru IMM-uri la nivel regional și metode de promovare al potențialului și avantajul competitiv regional din Republica Moldova.

Specializarea inteligentă la nivel regional este un concept promovat de Comisia Europeană odată cu adoptarea Strategiei Europa 2020, pentru realizarea unor investiții eficiente (raport rezultate/cost) și eficace (raport impact/obiectiv) în materie de cercetare, dezvoltare și inovare. Specializarea inteligentă presupune identificarea atuurilor fiecărei regiuni, evidențierea avantajelor competitive, precum și implicarea actorilor cheie în jurul unei viziuni unice.

Țara noastră s-a angajat să adopte strategia inteligentă până în 2020 cu suportul tehnic din partea Comisiei Europene. În prezent, Platforma S3 - instrumentul dedicat Specializării Inteligente la nivel european, împreună cu o echipă de experți, Centrul Comun de Cercetare și partenerii cheie de la nivel local pregătesc o cartografiere a potențialului economic, științific și de inovare din Moldova. Rezultatele acestei analize vor servi drept punct de plecare pentru elaborarea strategiilor inteligente la nivel național.

Pe parcursul evenimentului a fost prezentată o expoziție de produse tradiționale specifice celor 4 regiuni de dezvoltare din Republica Moldova (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia).

În partea a doua a Conferinței internaționale a IMM-urilor, începând cu ora 14:45 vor fi prezentate to-talurile concursurilor naționale ”Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” și ”IMM – Model de Responsabilitate Socială”, după care va urma ceremonia de premiere a câștigătorilor.

Menționăm că, Moldova Business Week 2017 este organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu KAUFLAND, Moldova Agroindbank, precum și al Orange, ODIMM, EBA, GIZ, PAC II, AmCham, Ambasada Italiei la Chișinău ș.a.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.