Companiile străine participante la Moldova Business Week 2017 au vizitat întreprinderile moldovenești

Companiile străine participante la Moldova Business Week 2017 au vizitat întreprinderile moldovenești

5 October 2017

Companiile străine participante la Moldova Business Week 2017, aflate în căutare de parteneri de afaceri în Moldova au vizitat, astăzi, câteva unități de producere din sectorul agroalimentar, cel al industriei ușoare și construcțiilor de mașini.

Vizitele în teritoriu pentru industria construcțiilor de mașini au început de la subzona din Strășeni a ZEL Bălți, unde este dislocată fabrica de cablaje a companiei italiene ”La Triveneta Cavi Development”, una din cele mai importante companii pe piața europeană de producere a cablurilor de tensiuni joasă și medie pentru sectorul industrial și casnic de distribuție a energiei și a tehnologiilor regenerabile.

Din grupul de participanți au făcut parte 22 de persoane, printre care reprezentanți ai companiilor italiene, germane, românești, cehe, turce, danemarce, austriece. Directorul de producție al fabricii le-a povestitit oaspeților cum au reușit să lanseze afacerea în Moldova, să angajeze personal calificat și să atingă capacități de produce planificate într-un an de zile, după care a organizat o excursie la liniile de producere. Fabrica a fost deschisă în octombrie 2016 și produce cablaje electrice de tensiune joasă și medie pentru telecomunicații, cabluri de semnalizare și de control, care sunt exportate în afara țării. Pentru construirea și amenajarea infrastructurii fabricii din Republica Moldova au fost investite 24 milioane de Euro. Actualmente, la întreprindere lucrează 200 de angajați.

Cea de a doua destinație a vizitei a fost ZEL Bălți și compania Gebauer & Griller, localizată pe această platformă industrială. Reprezentantul zonei a făcut o prezentare a oportunităților de investiții în zona liberă și a facilităților de care pot beneficia. De asemenea, managerul de țară al Gebauer & Griller a făcut o prezentare pentru vizitatori, dar și o excursie la fabrică. El a vorbit participanților despre realizările și planurile de viitor ale companiei, menționând că ei planifică deschiderea unei fabrici noi, care va produce componente pentru industria de automotive pentru piața europeană. La prima etapă vor fi angajate circa 400 de persoane, iar până în 2019 - circa 600.

Un grup de 45 de reprezentanți ai companiilor străine, printre care din Germania, Marea Britanie ș.a., dar și de la 8 rețele comerciale românești (Cora, Carrefoure, Kaufland, Cora, Selgros, Dagmar, Putpuriu) au vizitat câteva întreprinderi locale din sectorul agroalimentar, printre care Casa de Procesare și Ambalare a strugurilor de masă din Costești (Ialoveni), Livada de mere și centrul de procesare a fructelor din Sângera a întreprinderii “Cheton Grup”, vinăria “Asconi”. Aceștia au apreciat calitatea fructelor, standardele producere și păstrare a fructelor, exprimându-și interesul pentru cooperare.

Pe componenta industriei ușoare, 20 de reprezentanți ai companiilor din Franța, SUA și România au vizitat fabrica companiei „Ponti”, Compania „Steaua Reds” și ”Cristina” din Chișinău, rămânând impresionați de gama de produse și standardele de producere.

În continuare experții MIEPO vor acorda companiilor interesate tot suportul necesar pentru avansarea discuțiilor privind stabilirea parteneriatelor cu producătorii moldoveni.

Menționăm că, Moldova Business Week 2017 este organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu KAUFLAND, Moldova Agroindbank, precum și al Orange, ODIMM, EBA, GIZ, CEP II, AmCham, Ambasada Italiei la Chișinău ș.a.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.