Oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova promovate în cadrul Forumului de afaceri Moldo – Turc

Oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova promovate în cadrul Forumului de afaceri Moldo – Turc

7 July 2017

22 companii autohtone din sectoarele agroalimentar, construcții, industria ușoară, chimică, transport și comerț, precum și reprezentanți ai Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale au participat la Forul de afaceri Moldo – Turc. Evenimentul, organizat de către Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) în cooperare cu Consiliul pentru Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK), s-a desfășurat în cadrul celei de a opta sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-turce pentru colaborare comercial-economică, în perioada 14 – 16 decembrie curent, în Turcia.

În cadrul Forumului au fost expuse și analizate evoluția relațiilor economice și comerciale moldo-turce, precum și dezvoltarea și extinderea lor în contextual intrării în vigoare, începând cu 1 noiembrie curent, a Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și Republica Turcă. În acest context, MIEPO a expus, celor cca 40 companii turcești, oportunitățile investiționale în sectoarele prioritare pentru economia Republicii Moldova (automotive, TIC, industria ușoară și agricultură), piețele primordiale pentru export și mecanismele principale de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor. Totodată, MIEPO a evidențiat și alte sectoare de perspectivă, care s-au dezvoltat ascendent în ultimii ani și prezintă un interes sporit pentru investitorii străini: informații și comunicații, fabricarea de mașini și echipamentelor, producerea de utilaje și piese, echipamente electronice, servicii administrative și servicii suport. În ultima sesiune a evenimentului companiile turcești au aflat care este potențialul Zonei Economice Libere „Bălți”, Parcului Industrial „Răut” și proiectului „Invest in Gagauzia”.

Forumul oamenilor de afaceri s-a finalizat cu semnarea de către miniștrii economiei din Republica Moldova și Republica Turcă, Octavian Calmîc și Nihat Zeybekci, a Acordul privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor.

Volumul comerțului dintre Republica Moldova și Turcia, în anul 2015 a constituit circa 350 milioane USD, dintre care exportul a constituit circa 65 milioane USD, iar importul – peste 285 milioane dolari.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.