Moldova Business Week 2017// Companiile italiene investesc în toate ramurile economiei naționale

Moldova Business Week 2017// Companiile italiene investesc în toate ramurile economiei naționale

5 October 2017

Cea de a doua zi a Moldova Business Week 2017 a continuat, astăzi, cu Forumul de afaceri moldo-italian. La eveniment au participat peste 250 de reprezentanți ai mediului de afaceri italian din Moldova, precum și ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, președinții celor două camere de comerț și industrie moldo-italiene ș.a.

În deschiderea evenimentului ambasadoarea Italiei la Chișinău a afirmat că organizarea evenimentului în cadrul Moldova Business Week 2017 este importantă deoarece prezența investitorilor italieni în Moldova joacă un rol deosebit în dezvoltarea climatului de afaceri.

Mauro Salvatori, președintele CCI moldo-italiene a vorbit despre rolul și activitățile instituției pe care o conduce în ceea ce privește sprijinul companiilor italiene din Moldova. În acest sens, el a menționat că face parte din mai multe grupuri de lucru guvernamentale dedicate îmbunătățirii cadrului de reglementare a activității antreprenoriale, facilitării comerțului ș.a., în acest fel vocea antreprenorilor italieni este auzită și luată în considerație de autorități. Totodată, Mauro Salvatori a afirmat că întreprinderile cu capital italian au asigurat locuri de muncă la circa 20 000 de moldoveni.

Președintele Camerei de Comerț Italo-Moldave, Sergio Capatti s-a referit la promovarea relațiilor economice dintre cele două țări, declarând că pe parcursul celor zece ani de activitate în țara noastră a reușit să organizeze numeroase evenimente de promovare a produselor moldovenești în Italia.

Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a subliniat în discursul său că evenimentul de astăzi este important în contextul efortului de promovare a investițiilor străine directe în Moldova, dar și o platformă pentru antreprenori de a-și comunica dificultățile și a găsi soluții. ”Până în prezent în țara noastră activează 635 de companii cu capital italian, care au făcut investiții de circa 90 mln. Euro. Vom continua să îmbunătățim condițiile de afaceri, așa încât să se deschidă cât mai multe companii noi”, a spus Vitalie Iurcu.

Oportunitățile investiționale și de extindere pentru companiile italiene au fost prezentate de Vitalie Zaharia, directorul general MIEPO. El s-a referit la avantajele poziționării geografice a țării, accesul la piețele din Est în baza acordurilor de liber schimb, oportunitățile companiilor de a-și disloca unitățile de producere aproape de centrele de distribuție, forța de muncă calificată etc.

Vitalie Zaharia a menționat că, în ceea ce privește investițiile străine directe, companiile italiene sunt pe locul opt în Moldova, iar după numărul de companii - pe locul doi. Astfel, capitalul italian se regăsește în toate ramurile economiei naționale. Ca platforme pentru investiții în Republica Moldova, directorul MIEPO a menționat zonele economice libere și parcurile industriale.

Printre sectoarele cu potențial pentru investiții Vitalie Zaharia a enunțat agricultura, a cărei pondere în PIB este de 12%, iar împreună cu industria prelucrătoare - 16%, sectorul industriei ușoare, în care activează 550 de întreprinderi cu 23 000 angajați. Acest sector asigură 20% din volumul de export, 86% dintre care se exporta pe piața europeană. Alte două sectoare în creștere rapidă și cu potențial pentru investiții sunt cel al construcției de mașini și ICT. Ultimul a înregistrat o creștere de 5% anual chiar și în anii de criză. De asemenea, directorul MIEPO s-a referit la oportunitățile de privatizare a 113 obiecte de stat scoase la licitație.

Paralel cu Forumul moldo-italian, astăzi au loc vizite la producătorii locali din sectorul agroalimentar, industriei ușoare și construcției de mașini, iar mâine va avea loc Forumul Exportatorilor. Pentru mai multe informații consultați pagina web a Moldova Business Week 2017 – mbw.md

Menționăm că, Moldova Business Week 2017 este organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu KAUFLAND, Moldova Agroindbank, precum și al Orange, ODIMM, EBA, GIZ, CEP II, AmCham, Ambasada Italiei la Chișinău ș.a.

The Moldovan Investment and Export Promotion Organization (MIEPO)

Is the prime source of information and assistance for potential investors. 
We provide tailored services for potential investors throughout the investment decision process. We also support existing investors in extending their operations.
Our team consists of permanent investment attraction staff, sectorial consultants, as well as regional officers.
Combining our experience, we are able to provide you with information relevant for your decision making, as well as links to businesses and government.